Пътят на една стара традиция до модерния интериор

Пътят на една стара традиция до модерния интериор

27 юли 2020

Може да сте чували, но не непременно, за Ходско - живописен край с богато и славно минало, вероятно най-отличаващата се етнографска област в Чехия. Народната традиция тук има дълбоки и здрави корени. Прочут е с много занаяти и ръчно изработени изделия, но освен традиционните народни носии, бродерии и дантели, този край става известен с производството на т.нар. kanafas (от латински – cannabis – коноп) – типичен текстил, за чието пътуване във времето ще разкажем на следващите редове.

От епохата, когато в почти всеки дом в Ходско е тракал примитивният стан, преждите са били боядисвани у дома и така са се правели тъкани, е изминало много време и много неща са се променили. Тогава платното е било чисто ленено или на ленена основа с памучен вътък. Тогавашният kanafas е бил в червени, сини, зелени и жълти багри, а десените са били в различни варианти. Характерна е била простотата на моделите върху типично релефно платно.

Предавайки се от поколение на поколение, днес тази традиция се пази в Чехия от няколко семейства, които се грижат за запазването и пренасянето на .този уникален текстил в модерния бит, фокусирайки се върху нуждите на интериора. Тъканта в днешния си вариант отговаря на съвременните тенденции и успешно се интегрира в модерния дизайн. И тъй като е необходимо да се посрещне взискателното търсене на качество, тъканите биват тествани в текстилни институти.

Продължавайки традицията, произвежданите днес десени са в типичните цветни райета и карета. Материята е изключително силна при напрежение и триене заради големия брой нишки на сантиметър.  Друг плюс на платното е, че е изтъкано от предварително боядисана прежда, така че  (за разлика от модерния принт, например) крайният модел може да се използва еднакво ефектно и от обратната, освен от лицевата страна. Произвежда се в различни грамажи:

 

  • Грамаж 140-200 g/m2 и повече – подходящ за покривки, калъфки за възглавнички, кухненски ръкавици, престилки и др.;
  • Грамаж 112-120g/m2 - подходящ най-вече за спално бельо;
  • Грамаж 300 g/m2 - използва се най-вече за тапицерии.

 

В миналото kanafas е бил неразделна част от селското домакинство и облекло в Чехия. И до ден днешен този практичен, приятен и здрав текстил не липсва никъде. Използва се за производство на покривки, кърпи, спално бельо, завеси, облекло, играчки и декорация.

 

Ако искаме да завършим интериора на дома, вилата или къщичката, той е тук за нас!


Да покрием цялата маса, или да й дадем възможност да изпъкне със собствените си достойнства?

прочети още