Как да си изберем покривка?

Как да си изберем покривка?

6 септември 2020

Една качествена покривка подхожда на Вашата маса не само при празнични поводи, но и в ежедневието. Покривката ще направи по-красива както масата, така и заобикалящия я интериор, а в допълнение ще предпази и Вашата любима мебел.

Ето няколко съвета как правилно да си изберете покривка:

  1. Основно правило е покривката да провисва от ръба на плота към пода между 20 и 30 см.
  2. Обичайно, в зависимост от формата на масата, избираме правоъгълна, квадратна, кръгла или овална форма, ако искаме да покрием целия плот на масата.
  3. Ако не ни се иска да покрием цялата повърхност на масата (например защото плотът е специален и бихме искали и той да се вижда), тогава избираме по-малки покривки, или така наречените тишлайфери, които можем да поставяме както централно по дължината на масата, така и по нейната ширина.
  4. За да увеличим естетическото си изживяване, можем да комбинираме покривката с тишлайфер, с подложки за хранене и текстилни салфетки. Тук изборът е изцяло ваш, но винаги можете да се опрете на добрите практики и да опитате изпитани комбинации от едноцветни, карирани, раирани, флорални и други десени (например на точки). Не се страхувайте да експериментирате в комбинациите – покривка с класическо каре например доста красиво се комбинира с подложки на цветни мотиви, стига да подберете правилно основния цвят.

Подсказки:

Споменахме, че покривката не трябва непременно да покрива цялата маса, особено когато много харесваме как изглежда нейният плот. Когато използваме две по-малки покривки, или тишлайфер, самата маса изпъква повече. Добра идея е да поставим един централен тишлайфер по дължината на масата (например за маса с размери 80 х 140 см – тишлайфер с размери 40 х 160 см).  Препоръчително е широчината на тишлайфера да е поне на половината от широчината на масата. Друг вариант е да сложим напречно два тишлайфера с отстояние помежду им.  

Ако се нуждаете от съвет за конкретен Ваш проект, не се колебайте да ни пишете на office@cottra.bg.

Нека заедно облечем масата в одежди, които ще заобичате и ще Ви служат дълго!


Тъкан от миналото, функционална и днес.

прочети още